Belangrijke data / Even voorstellen / Algemeen / Thema / Vreedzaam / Natuur / In de buurt / Tot slot
BELANGRIJKE DATA
Woensdag 18 december - Kerstdiner 17.15 - 18.15 uur
Maandag 23 december t/m vrijdag 3 januari - Kerstvakantie
Maandag 20 januari - Start toetsweken
Vrijdag 31 januari - Studiedag, alle kinderen vrij!
EVEN VOORSTELLEN
Nieuwe leerlingen
De afgelopen periode hebben wij weer kinderen bij ons op school mogen verwelkomen:
Groep 1/2A - Liv
Groep 1/2B - Mason
Groep 1/2C - Obe
Wij wensen allen een fijne tijd op de Augustinus!
ALGEMEEN
Verrijkingsgroep
In februari is er weer de halfjaarlijkse wissel van de verrijkingsgroepen. Omdat er nog wat onduidelijkheid bestaat omtrent deze groep wil ik jullie hierover informeren.
De verrijkingsgroep is onderdeel van ons onderwijsaanbod om aan de onderwijsbehoefte van onze leerlingen tegemoet te komen. We hebben het volgens onderstaande piramide ingedeeld.
Stap 1) Wanneer wij signaleren dat een leerling meer uitdaging nodig heeft, dan wordt in eerste instantie in de klas gedifferentieerd. De stof wordt aangepast en de leerling krijgt verdiepende opdrachten van de leerkracht.
Stap 2) Mocht dit niet voldoende zijn dan kan de leerling in aanmerking komen voor Reken XL en/of de verrijkingsgroep. RekenXL is een verdiepingsmethode van Malmberg waarin wiskundige onderwerpen verder worden uitgediept. In de verrijkingsgroep worden kinderen uitgedaagd om allerlei moeilijke opdrachten tot een goed einde te brengen. Hierover dadelijk meer.
Stap 3) Na de herfstvakantie zijn we begonnen met de Bovenkamer. Een onderwijsvoorziening voor leerlingen voor wie stap 2 nog niet voldoende is. Voor deze leerlingen biedt de Bovenkamer een uitkomst. Hierin krijgen zij de gelegenheid om een halve dag per week samen te werken en te leren met ontwikkelingsgelijken van andere scholen.
De samenstelling van de verrijkingsgroep wordt elk half jaar (begin van het schooljaar en rond februari) weer opnieuw bekeken. Het kan zijn dat een leerling inmiddels al voldoende heeft geprofiteerd van het aanbod. Daarnaast kunnen andere leerlingen weer baat hebben bij een tijdelijke deelname aan de verrijkingsgroep. Deelname is dus elke keer voor een half jaar. We nemen bij onze indeling de volgende punten mee.
- Score LOVS-toetsen I of II score rekenen en begrijpend lezen. Let op: indien helder is dat de leerling behoort tot het onderduikend begaafdheidsprofiel dan zijn de scores van ondergeschikt belang.
- Methode gebonden toetsen: 80% of meer goed van elke opgave. Let op: indien helder is dat de leerling behoort tot het onderduikend begaafdheidsprofiel dan zijn de scores van ondergeschikt belang.
- Geen aantoonbaar ernstige gedragsproblemen en/of ontwikkelingsstoornissen. De leerling behoort tot één van de volgende profielen van begaafdheid (Betts & Neihart): zelfsturend autonoom, aangepast succesvol, creatief uitdagend, onderduikend of de twice-exceptional leerling met het leerprobleem dyslexie/dyscalculie.
- Door middel van ons screeningsinstrument (DHH) uitgewezen vermoeden van persoons- en leerkenmerken zoals; een hoge creativiteit, hoge taakgerichtheid, een hoge mate van gevoeligheid, perfectionisme, groot rechtvaardigheidsgevoel, een kritische instelling, gedrevenheid, nieuwsgierigheid en autonomie.
- Onderwijsbehoefte: leren met ontwikkelingsgelijken en een onderwijsaanbod dat aansluit op het anders denken, anders voelen en de autonomie.
- Leerdoelen: de leerling heeft baat bij de vastgestelde leerdoelen in de verrijkingsklas.
- Niet verplicht: IQ is 130 of meer, inclusief een gedegen analyse van een psycholoog of orthopedagoog (bij voorkeur inclusief specialisatie hoogbegaafdheid).
Deelname aan de verrijkingsgroep is dus altijd tijdelijk en wordt halfjaarlijks weer bekeken aan de hand van bovenstaande criteria. Daarnaast zijn er vaak meer leerlingen die gebaat zijn bij dit onderwijsaanbod dan er plekken zijn, vandaar dat we ook kijken naar de leerbehoefte en leermotivatie van alle leerlingen die voor deze groep in aanmerking komen. Waardoor het kan zijn dat uw kind de ene keer wel en de andere keer niet in de verrijkingsgroep zit.
Terugblik Sint
In de vroege ochtend fiets ik naar de school. In Landsmeer aangekomen fietsen er steeds meer mensen met instrumenten in dezelfde richting. Bij school aangekomen staat de deur wijd open en komen de eerste flarden muziek mij tegemoet. Er is een gezellige drukte van volwassen en jonge muzikanten en hun kinderen.
De kinderen komen verwachtingsvol de school binnen, we verzamelen op het plein. Er zijn ook ouders en oud-leerlingen. De muzikanten spelen Sinterklaasliedjes. Na wat verwarring en onrust komt Sinterklaas in een trekker, gelukkig heeft hij geen hoogtevrees en een warme mantel. In alle klassen is er gezelligheid, met spelletjes, surprises, kadootjes.
Alle muzikanten en ouders die geholpen hebben namens het team, heel veel dank. De kinderen van De Augustinus hebben er weer prachtige herinneringen bij. En datzelfde geldt voor mij, ik heb enorm genoten van dit prachtige feest.
Groeikracht
Na de herfstvakantie zijn wij gestart met Groeikracht. Groeikracht is een aanpak gericht op het samen verbeteren van het onderwijs. We doen dit met begeleiding van een expert van Groeikracht. Daarnaast is er een scholingstraject voor twee leerkrachten, Lisa Altink en Leonie. En directie, Melanie. Groeikracht werkt met thema's voor een langere periode. Het eerste thema is technisch lezen. We verdiepen ons in de theorie, leerlijnen, werkvormen en het opvolgen van de leerlingen. Al deze kennis en inzichten zorgen voor gezamenlijke afspraken over het vormgeven van ons technisch leesonderwijs. Het volgende thema zal gaan over het pedagogisch handelen.
Lampionnen maken
Er zijn prachtige vampierlampionnen gemaakt in groep 4. Dit hebben de kinderen met hulp van ouders in een middag gemaakt. De resultaten mochten er zijn.
THEMA
Echt Holland
Bij dit thema over “Ik hou van Holland” heeft groep 6 geschreven, gepraat, gelezen en getekend over de beroemde Nederlandse schilders Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn.
VREEDZAAM
Vreedzaam blok 3: We hebben oor voor elkaar
In dit blok besteden we aandacht aan de communicatie. Goede communicatie is de sleutel tot het oplossen en voorkomen van conflicten. We leren de kinderen hoe je op een juiste manier met elkaar communiceert.
Dit ligt aan de taal die je gebruikt, maar ook de lichaamshouding. Het laten zien van emoties hoort ook bij communiceren, aan de hand van de gezichtsuitdrukking van je speelmaatje kan je al snel zien hoe diegene zich voelt. Wanneer dit niet het geval is dan is het een kwestie van de juiste vragen aan elkaar stellen. Dit blijft niet bij een ja/nee vraag, het zijn open vragen waardoor wij als leerkracht de kinderen en de kinderen elkaar uitdagen om goed na te denken over hun antwoord.
Niet ieders antwoord is hetzelfde, er is een mening die kan verschillen van elkaar. Het is belangrijk dat aan het einde van een gesprek de meningen duidelijk zijn en dat ieder elkaars mening begrijpt.
Bij de kleuters zal hierover in gesprek worden gegaan met behulp van aap en tijgers die een misverstand hebben. In de groepen 3 en 4 worden rollenspellen gespeeld waarbij je door goed naar elkaar te luisteren tot een oplossing komt. In de groep 5 en 6 wordt er vanuit verschillende gezichtspunten gekeken naar een aantal stellingen. In de groepen 7 en 8 wordt er ook gekeken naar de communicatie via sociale media en wat voor impact dit heeft.
NATUUR
Natuurouders
Naast de goede feesten is De Augustinus bijzonder om De Gouwe Plek. Al jaren werkt Lidy hier met ouders en leerkrachten aan het natuuronderwijs van onze kinderen. Dit doen ze in de vorm van onderhoud, ontdekken, onderwijzen. Zonder ouders (en opa's en oma's) wordt het heel lastig om ons natuuronderwijs in deze vorm voort te zetten. Daarom de vraag aan alle ouders om te kijken of ze tijdens de ontdek- en werkdagen zouden kunnen helpen. Bij voorkeur een heel dagdeel en als dit niet lukt een deel van de ochtend.
Op 30 januari is er een ouderochtend die zal gaan over De Gouwe plek. Lidy zal dan meer uitleg geven over De Gouwe plek. Melanie zal uitleggen wat het belang van natuuronderwijs is. Ook zullen we een kijkje nemen op De Gouwe plek.
IN DE BUURT
Studio Tippy Toes
Balletlessen voor uw kind, zie deze poster: poster_a4_balletles_met_qr_code.pdf
Zwemschool Neptunus
Neptunus is een zwemschool in Amsterdam Noord waar direct plek is voor zwemlessen op zondag voor kinderen vanaf 5 jaar. Zie bijgaande folder voor meer informatie. folder_Neptunus_04112024_.jpg
Boerderij Zorgvrij
De kerstvakantie komt eraan en op Boerderij Zorgvrij is er in deze periode van alles te doen. Er is o.a. een knutselactiviteit met waskaarsen rollen, een escape-speurtocht of de kinderen kunnen koeientaarten maken en voeren aan de koeien. Meer informatie vindt u in de bijlage: Activiteiten_kerstvakantie_2024.pdf
Bibliotheek Landsmeer Nieuwsbrief
Bijgaande vindt u de Nieuwsbrief van de bibliotheek Landsmeer: Nieuwsbrief_december_24.pdf
TOT SLOT
Wij wensen iedereen een hele fijne feestdagen en een fijne vakantie!
Melanie, Ester, Nadja, Simon, Brit, Nathalie, Lisa Wit, Dunja, Susan, Anita, Lisa Altink, Leonie, Hanna, Ton, Vincent, Mechteld, Yort, Stefan, Chantal en Selma